Endringer i den sentrale helseforvaltningen

Sist oppdatert 16.02.2024.
1. januar 2024 ble Avdeling helsedata overført fra Direktoratet for e-helse til Folkehelseinstituttet.

Fra 1. januar 2024 ble flere sentrale helseregistre samlet med instituttets egne registre, herunder Kreftregisteret, Norsk pasientregister (NPR), Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR) og IPLOS. Et styrket registermiljø vil kunne lede til tettere og bedre samarbeid på feltet.

Bakgrunnen for endringene er at regjeringen i mai 2023 besluttet å omorganisere Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk. Omorganiseringen skal gi mer avklarte roller og fordeling av ansvar mellom de ulike etatene. Målet til regjeringen er at endringene samlet sett skal gi bedre støtte til kommunal sektor, bedre utnyttelse av helsedata, tettere kobling mellom digitaliseringsarbeidet og tjenesteutviklingen samt styrket helseberedskap. Nye FHI vil ha til sammen rundt 1200 medarbeidere fordelt på kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Tynset og Levanger.

Ansvarsområdet til Avdeling helsedata fortsetter som før, med ansvar for den nasjonale tilgangsforvalteren Helsedataservice og tjenestene på helsedata.no. Tjenestene omfatter felles søknadsskjema, saksbehandlingssystemet Pega samt den nasjonale metadatakatalogen med variabel- og kildeutforsker.

Arbeidet med styrking av helsedataområdet vil fortsette, men i en ny og større organisasjon, hvor FHI får den nasjonale rollen og ansvaret for helsedatafeltet. I nye FHI er flere sentrale helseregistre nå samlet med instituttets egne registre.

Førsteprioritet for arbeidet med helsedata i 2024, er som i 2023, å få orden på restanser og utleveringstid. Helsedataservice samarbeider med registrene som har større restanser for å redusere ventetiden. I tillegg til det overnevnte arbeider vi med kontinuerlige forbedringer av søknadsskjema, informasjon og veiledning til søkere.