Tromsøundersøkelsen

Tromsøundersøkelsen er en befolkningsbasert helseundersøkelse som startet i 1974 på bakgrunn av den høye dødeligheten av hjerte- og karsykdom i Nord-Norge. I alt syv undersøkelser er gjennomført med 7-8 års mellomrom (Tromsø1-7), den siste i 2015-16.

Innhold i registeret

Forskningen spenner fra kjerneområdet hjerte- og karsykdommer til andre store folkehelseutfordringer som kreft, diabetes, fysisk aktivitet og kosthold, ungdomshelse, aldring og demens, lungesykdom, psykisk helse, rus, kronisk smerte, muskel- og skjelettsykdommer, munn- og tannhelse, antibiotikaresistens m.m.

Populasjon og geografi

Datainnsamlingen omfatter innbyggere i Tromsø kommune. Hele fødselskohorter og representative utvalg har vært invitert til de ulike undersøkelsene. Mer enn 45 000 har deltatt en gang og mer enn 18 000 har deltatt i tre eller flere datainnsamlinger. Det samlede datamaterialet omfatter deltakere i alderen 12-99 år. Ca. 80% av deltakerne er bosatt i urbane områder og Tromsøundersøkelsen ansees representativ for en norsk bypopulasjon.
Se tromsoundersokelsen.no for detaljer.

Inklusjons- eller eksklusjonskriterier

Se tromsoundersokelsen.no for detaljer.

Datainnsamlingsperiode

Fra 1974- til d.d.

Variabler

Datakvalitet

Se kohortartikler for Tromsøundersøkelsen
DOI: 10.1093/ije/dyr049

Metodeartikkel for den sjette Tromsøundersøkelsen
DOI: 10.1177/1403494812469851

Metodeartikkel for den syvende Tromsøundersøkelsen
DOI: 10.1177/14034948221092294

Åpne data

Data er ikke åpent tilgjengelige.

Annet: Se tromsoundersokelsen.no for nærmere informasjon om Tromsøundersøkelsen.

Formål

Tromsøundersøkelsen er en befolkningsbasert helseundersøkelse som kartlegger risikofaktorer og sykdom. Formålet med undersøkelsen og helseregisteret er å gi datagrunnlag for forskning som vil gi økt kunnskap om helse og sykdom i befolkningen.

Spesifikke krav for denne datakilde/ dette registeret

Se tromsoundersokelsen.no for beskrivelse av søknadsprosedyre

Lovhjemmel

Helseregisterloven §19 a-e.

UiT Norges arktiske universitet

Databehandler og databehandlingsansvarlig

UiT Norges arktiske universitet

Muligheter og begrensninger

Opplysninger i Tromsøundersøkelsen kan sammenstilles med opplysninger i andre register så lenge det er i samavar med formål og deltakernes samtykker.

Se Helseregisterloven §19 c.

Kostnad og tidsbruk

Søknader om utlevering av data behandles en gang per måned, se nettsider for oversikt over datoer. Ytterligere rammer for saksbehandlingstid er regulert i helseregisterlovens §19 f.

Priser

Kostnad for et datasett tilsvarende ett enkelt ph.d.-/postdoktor-/forsker-prosjekt (3-4 artikler) er kr. 83 000 eks. mva. Ved prosjekter med færre eller flere publikasjoner er beløpet kr. 26 000 eks. mva. per planlagt artikkel. Studentprosjekter er fritatt for kostnad for utlevering av data, og avtalen inkluderer tillatelse til å publisere inntil 1 artikkel per studentprosjekt.

Kontakt