Fylkeshelseundersøkelsene 2018-2022

Undersøkelsene er nettbaserte, og invitasjoner blir sendt ut på sms og e-post. Undersøkelsene er gjennomført med spørreskjema basert på en mal utformet av Folkehelseinstituttet.

Deltakerene blir trukket tilfeldig fra Folkeregisteret. Kontaktregisteret til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) blir brukt for å hente e-post eller mobilnummer.  

Den første fylkeshelseundersøkelsen ble gjennomført i Hordaland i 2018, etter en pilotundersøkelse i Agder og Vestfold i 2015. Siden har det årlig vært gjennomført undersøkelser i flere fylker. Se her for en oversikt over de fullførte fylkeshelseundersøkelsene med tilhørende spørreskjema.

Innhold i datakilden

Spørsmålene handler om helse, trivsel og andre forhold som har betydning for folkehelsa. Spørreskjemaet tar utgangspunkt i folkehelseloven som sier at følgende skal inngå i oversiktsarbeidet i kommunene, men alle disse temaene inngår ikke nødvendigvis i samme undersøkelse:

  • Oppvekst- og levekårsforhold: blant annet økonomiske vilkår og forhold som gjelder bosted, arbeid og utdanning, sosial støtte
  • Fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø: blant annet nærmiljø og støyplager
  • Skader og ulykker
  • Helserelatert atferd: fysisk aktivitet, ernæring, bruk av tobakk og rusmidler
  • Helsetilstand: helse, tannhelse, sykdom og psykiske plager

Variabler

Kriterier for tilgang til data

Datakildene har ulike formål og reguleres av ulike lover og forskrifter. Tilgang til opplysninger fra helseundersøkelsen krever at vilkårene for behandling av personopplysninger i Forskrift om befolkningsbaserte helseundersøkelser (lovdata.no) er oppfylt.

Hvilke typer godkjenninger og dokumenter du må fremlegge for å få tilgang til opplysninger avhenger også av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem.

For å få tilgang til informasjon fra helseundersøkelser må du søke om tilgang til personlig identifiserbare data. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederen for personidentifiserbare data før du starter søknadsprosessen.

Formål

Ifølge folkehelseloven skal kommunene ha oversikt over folkehelsen i kommunen. Fylkeshelseundersøkelsene er en del av dette oversiktsarbeidet. En annen viktig del er folkehelseprofilene med statistikk som Folkehelseinstituttet hvert år utarbeider for kommuner, bydeler og fylker.

I tillegg til folkehelsearbeidet er det et mål å bruke opplysningene fra fylkeshelseundersøkelsene i forsking.

Lovhjemmel

Fylkeshelseundersøkelsene er hjemlet i Forskrift om oversikt over folkehelsen (lovdata.no).

Søknad om tilgang til data

Det er mulig å søke om tilgang til opplysninger fra Fylkeshelseundersøkelsene til forskning.

Du kan søke om opplysninger fra helseundersøkelsen ved å bruke søknadsskjema for personidentifiserbare data på helsedata.no.

Opprett søknad

Databehandler og databehandlingsansvarlig

Folkehelseinstituttet (FHI) er dataansvarlig. Data vil utleveres av FHI.

Priser hos FHI 

FHI kan bestemme at søkeren helt eller delvis skal betale faktiske kostnader i forbindelse med uttrekk, sammenstilling og tilrettelegging av helseopplysninger som gjøres tilgjengelig.

Se mer informasjon om priser for tilgang til data og biologisk material som forvaltes av Folkehelseinstituttet (fhi.no)

Kontakt