Innhold i registeret
Data er samlet inn i nordsamiske, lulesamiske og sørsamiske områder ved hjelp av spørreskjemaer, kliniske målinger og blodprøver. Urfolksperspektivet gjør SAMINOR til en unik databank nasjonalt og internasjonalt. Overordnede forskningstemaer er 1) kroppslig helse og faktorer som påvirker den kroppslige helsa, 2) mental helse og faktorer som påvirker den mentale helsa, 3) helsetjenestetilbudet til befolkninga.
Populasjon og geografi
SAMINOR omfatter innbyggere i utvalgte kommuner med en betydelig andel samisk befolkning. I noen av kommunene er samer i flertall, mens de er i et lite mindretall i andre kommuner. Kommunene strekker seg over et stort geografisk område, fra Finnmark i nord til Trøndelag i sør. Omlag 17 000 personer i alderen 30 og 36–78/79 år fra 24 kommuner deltok i SAMINOR 1. SAMINOR 2 ble gjennomført i to trinn. Trinn 1 var en ren spørreskjemaundersøkelse gjennomført i 25 kommuner med 11 600 deltakere i alderen 18–69 år. Trinn 2 besto av både spørreskjema, kliniske mål og blodprøver etter mal fra SAMINOR 1 og ble gjennomført i 10 kommuner med 6000 deltakere i alderen 40–79 år. Se www.saminor.no for detaljer.
Inklusjons- eller eksklusjonskriterier
Kommunene velges ut på grunnlag av kunnskap om samisk bosettingsmønster, historiske folketellinger, tidligere befolkningsundersøkelser, Sametingets valgmanntall mm. De fleste kommunene er små distriktskommuner med færre enn 3–4000 innbyggere. Alle innbyggerne i utvalgte kommuner og aldersgrupper inviteres, uansett etnisk bakgrunn.
Datainnsamlingsperiode
Fra 2003 til d.d.
Variabler
Se oversikt på variabelutforsker på helsedata.no.
Alle spørreskjemaer er tilgjengelig på www.saminor.no.
Datakvalitet
Det vises til metodeartikler som beskriver utvalg, metoder, deltakelse mm:
https://doi.org/10.3402/ijch.v66i2.18241
Åpne data
Data er ikke åpent tilgjengelig.
Kriterier for tilgang til data
SAMINOR er en befolkningsbasert helseundersøkelse der det overordnede formålet er å gi datagrunnlag for forskning som vil gi økt kunnskap om helse og levekår i befolkningen bosatt i fleretniske områder i nord, med spesielt fokus på den samiske befolkningen. Forskningsprosjekter som benytter data fra SAMINOR skal ha en klar nytteverdi for befolkningen i de undersøkte områdene og/eller for det samiske folk.
VIKTIG: Alle prosjekter som ønsker å benytte data fra SAMINOR må innhente et samisk kollektivt samtykke. Myndigheten til å gi et slikt samtykke er delegert av Sametingsrådet til Sakkyndig etisk komité for samisk helseforskning.
Se www.saminor.no for beskrivelse av søknadsprosedyre.
Lovhjemmel
Helseregisterloven §19 a-e.
Søknad om tilgang til data
Databehandlingsansvarlig er UiT Norges arktiske universitet.
SAMINOR er faglig forankret ved Senter for samisk helseforskning (SSHF), Institutt for samfunnsmedisin (ISM), UiT Norges arktiske universitet.
Søknad om tilgang til data sendes til saminor@uit.no og behandles månedlig av SAMINORs prosjektstyre.
Muligheter og begrensninger
Opplysninger i SAMINOR kan sammenstilles med opplysninger i andre register så lenge det er i samsvar med formål og deltakernes samtykker.
Se Helseregisterloven §19
Lovfestet og forventet tidsbruk
Søknader om utlevering av data behandles en gang per måned, se www.saminor.no for oversikt over søknadsfrister og møtedatoer. Ytterligere rammer for saksbehandlingstid er regulert i helseregisterlovens §19 f.
Les her for mer informasjon om priser for datautlevering hos Universitetet i Tromsø.