Norsk karkirurgisk register (NORKAR)

NORKAR skal registrere alle karkirurgiske operasjoner som utføres i Norge. Det vil si operasjoner på pulsårer og samleårer utenom hjertet og hodet.

Innhold i registeret

Norsk karkirurgisk register (NORKAR) er et nasjonalt kvalitetsregister for karkirurgi og ble etablert av Norsk Karkirurgisk forening (NKKF) i 1995. Registeret fikk nasjonal status i 2009 og er en del av Nasjonalt Hjerte- og karregister. Folkehelseinstituttet (FHI) har dataansvar og St. Olavs Hospital er databehandler.

Karkirurgi er en kirurgisk grenspesialitet som omfatter utredning og behandling av sykdommer i blodårene, utenom hjertet og hodet. Spesialiteten omfatter behandling av utposninger i blodårer (aneurismer) og forsnevrede blodårer (arteriosklerose), akutt/livreddende og elektiv/forebyggende. De største pasientgruppene i registeret er aneurismer, forsnevring av halspulsåren (carotisstenose) og redusert blodforsyning til beina (underekstremiteter). Pasienter med denne type sykdom kan få livstruende komplikasjoner som hjerneslag på grunn av forsnevring av halspulsåren, smerter og sår på grunn av nedsatt blodforsyning til beina og blødning fra utposning på hovedpulsåren.

Populasjon og geografi

Alle helseregionene er representert i NORKAR, og registeret har 100 % tilslutning på sykehusnivå for enheter med karkirurgisk tilbud. I 2023 var det 15 enheter som registrerte i NORKAR.

Inklusjons- eller eksklusjonskriterier

NORKAR skal registrere all karkirurgisk virksomhet i Norge, inkludert komplikasjoner og kontroller. Det registreres kun pasienter med norsk personnummer. Karkirurgi omfatter utredning og behandling av sykdommer i arterier og vener utenfor hjerte og hjerne. Registerets innhold kategoriseres i fire moduler; carotis, aneurismer, underekstremiteter og diverse. Operasjoner for overfladisk venøs insuffisiens, perforantinsuffisiens, og innlegging av kateter og port for intravenøs eller intraarteriell infusjon, inngår ikke. 

Flere detaljer om inklusjons- og eksklusjonskriterier finnes i NORKARs årsrapport (kvalitetsregistre.no).

Datainnsamlingsperiode

Data fra og med 01.01.2015 til d.d.

Variabler

Du finner informasjon om variabler som inngår i dataproduktet fra kvalitetsregisteret i variabelutforskeren.

Vis variabler fra datakilden

Variebelliste finnes også i brukermanual som er tilgjengelig på nettsidene til St. Olavs hostpital (stolav.no).

Andre relevante opplysninger

Det ble registrert 6080 behandlinger i 2023. Av disse er 1038 behandlinger for aneurismer, hvorav 830 var for abdominale aortaaneurismer (AAA). Det ble registrert 427 inngrep på halspulsåren, av disse var 421 for stenose og seks for aneurisme. Det ble registrert 3158 operasjoner for nedsatt blodforsyning til beina (arteriosklerose i underekstremitet), 125 for utposning av knepulsåren (popliteaaneurisme), 46 for utposning på lårpulsåren (femoralisaneurisme) og 1286 inngrep for andre tilstander (diverse). I tillegg er det registrert 3063 kontrollskjema og 2941 PROM-skjema. Registeret har opplysninger fra 2015-2023 på 53 000 behandlinger.

Noen eksempler på grunnvariabler som er registrert på alle behandlingene er: Innleggelsestidspunkt, behandlingsdato, indikasjon for behandlingen, informasjon om høyde og vekt, komplikasjoner, lengde på opphold og utskrivningsdato. Videre har de fire modulene egne variabler som er spesifikke for den enkelte modul, for eksempel implantatregistrering.

Datakvalitet

Dekningsgrad 2023:

  • Carotis: 97%
  • Aneurismer: 95%
  • Underekstremiteter: 94%

Samlet dekningsgrad er: 94 %

FHI har utført dekningsgradsanalysen for årgangen 2023 for NORKAR i juni 2024. Analysen baserer seg på individbasert kobling mellom pasienter registrert i NORKAR og i Hjerte- Karregisterets Basisregister. Basisregisteret er et uttrekk fra NPR basert på diagnosekoder. Formålet med dekningsgradsanalyse er å måle i hvilken grad en datakilde dekker en hel populasjon. Dekningsgrad i NORKAR beregnes for ulike målpopulasjoner, basert på hvilken sykdom eller tilstand pasienten er operert for.

Les mer om kravene til datakvalitet her: kvalitetsregistre.no.

Åpne data

Åpne data er tilgengelige på Resultatportalen (kvalitetsregistre.no) og Sykehusviseren.

Kriterier for tilgang til data

Datakildene har ulike formål og reguleres av ulike lover og forskrifter. For å få tilgang på opplysninger fra datakildene må det du planlegger å bruke opplysningene til være i henhold til datakildens formål.

Hvilke typer godkjenninger og dokumenter du må fremlegge for å få tilgang til opplysninger avhenger av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederne før du starter søknadsprosessen:

Formål

Formålet med Hjerte- og karregisteret er nedfelt i Hjerte- og karregisterforskriften § 1-2 (lovdata.no). Den sier at registeret skal bidra til bedre kvalitet på helsehjelpen til personer med hjerte- og karsykdommer ved

  • å medvirke til å måle kvalitet og bidra til kvalitetsforbedring for karkirurgisk behandling
  • å bidra til at behandlingen er av lik og høy kvalitet ved alle sykehus som utfører karkirurgi
  • å gi støtte til helsepersonell i behandlingsprosessen
  • å være et verktøy for den enkelte institusjon for vurdering av egne resultater
  • å gi grunnlag for styring og planlegging av helsetjenester rettet mot personer med hjerte- og karsykdommer
  • å bidra til kunnskapsbasert praksis og danne grunnlag for videre forskning

Lovhjemmel

Registeret er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister uten krav om samtykke fra den registrerte. Registeret er en del av Nasjonalt register over hjerte- og karlidelser (HKR), og er hjemlet i Helseregisterloven § 11 h og regulert av Hjerte- og karregisterforskriften. 

Søknad om tilgang til data

Når du søker om opplysninger fra denne datakilden, blir søknaden din behandlet av Helsedataservice. Selve opplysningene får du tilgjengeliggjort direkte fra registeret.

Du kan søke om tilgang til data fra registeret via søknadsskjemaene på helsedata.no.

Opprett søknad

Databehandler og databehandlingsansvarlig

Folkehelseinstituttet er databehandlingsansvarlig.

St. Olavs hospital HF er databehandler.

Det er flere aktører involvert nå du skal få tilgjengeliggjort helseopplysninger, derfor vil du oppleve å få flere fakturaer.

Helsedataservice tar betalt for søknadshåndtering og saksbehandling av søknader sendt inn via helsedata.no, mens registerforvalterne tar betalt for datatilrettelegging og tilgjengeliggjøring av datamaterialet.

Se priser for saksbehandling hos Helsedataservice.

Kontakt