Innhold i registeret
Opplysninger som er registrert i registeret kan også tilgjengeliggjøres for styring, planlegging og kvalitetsforbedring av legemidler og legemiddelbruk og til forskning.
Bivirkningsregisteret inneholder meldinger om mistenkte bivirkninger av legemidler (inkludert vaksiner) fra helsepersonell og innbyggere i Norge.
Bivirkningsregisteret inneholder relevante helseopplysninger knyttet til bivirkninger eller mistanke om bivirkninger ved bruk av et legemiddel (inkludert vaksine):
- Pasientens fødselsnummer eller annen direkte personidentifikator
- Opplysninger om bivirkningen
- Opplysninger om det aktuelle legemiddelet og eventuelle andre legemidler pasienten bruker
- Andre helseopplysninger av betydning
Opplysningene kan registreres og behandles uten samtykke fra den registrerte.
Inklusjons- eller eksklusjonskriterier
Datainnsamlingsperiode
Data fra 1971 til d.d.
Innsamling av fødselsnummer startet i april 2020 (ikke obligatorisk)
Sensitivitetsnivå
Personidentifiserbart
Variabler
Gå til variabeloversikten for å lage variabellister og se detaljert informasjon om datakildens variabler.
Åpne data
Enkel statistikk fra Bivirkningsregisteret publiseres årlig av Direktoratet for medisinske produkter, normalt i april/mai.
Kriterier for tilgang til data
Datakildene har ulike formål og reguleres av ulike lover og forskrifter. For å få tilgang på opplysninger fra datakildene må det du planlegger å bruke opplysningene til være i henhold til datakildens formål.
Hvilke typer godkjenninger og dokumenter du må fremlegge for å få tilgang til opplysninger avhenger av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederne før du starter søknadsprosessen:
Formål
Bivirkningsregisteret skal bidra til sikker og effektiv legemiddelbruk gjennom forløpende og systematisk samle, behandle og analysere opplysninger om mistenkte bivirkninger av legemidler (inkludert vaksiner).
For å få utlevert data fra Bivirkningsregisteret må formålet med databehandlingen være i tråd med formålet til Reseptregisteret slik det er beskrevet i Bivirkningsregisterforskriften (Forskrift om system for rapportering av bivirkninger av legemidler) § 1-1:
- Opplysninger i registeret skal brukes til individets og samfunnets beste på en måte som er etisk forsvarlig og ivaretar den enkeltes personvern
- Registeret skal bidra til sikker og effektiv legemiddelbruk, ved at det fortløpende og systematisk registreres, behandles og analyseres bivirkningsmeldinger og fanges opp bivirkningsinformasjon fra legemiddelbruk så tidlig som mulig.
- Opplysninger som er registrert i registeret kan tilgjengeliggjøres for styring, planlegging og kvalitetsforbedring av legemidler og legemiddelbruk og til forskning.
Lovhjemmel
Registeret er et sentralt helseregister. Det er hjemlet i Helseregisterloven § 11 (lovdata.no), og regulert av Bivirkningsregisterforskriften (lovdata.no).
Søknad om tilgang til data
Når du søker om opplysninger fra denne datakilden, blir søknaden din behandlet av Helsedataservice. Selve opplysningene får du tilgjengeliggjort direkte fra Statens legemiddelverk.
Du kan søke om tilgang til data fra registeret via søknadsskjemaene på helsedata.no.
Databehandler og databehandlingsansvarlig
Direktoratet for medisinske produkter er databehandler og databehandlingsansvarlig for Bivirkningsregisteret og behandler søknader om tilgang til data.
Kostnad og tidsbruk
- 30 virkedager for tilgjengeliggjøring av opplysninger fra en datakilde
- 60 virkedager for tilgjengeliggjøring av sammenstilte opplysninger (fra flere kilder/registre)
Fristene gjelder fra registeret har mottatt en komplett søknad. Søknaden regnes først som komplett når den inneholder alle opplysninger, godkjenninger og vedlegg som er nødvendige for å vurdere og fatte vedtak om tilgjengeliggjøring av helsedata.
For komplisert statistikk som det tar tid å tilrettelegge kan det i noen tilfeller være lengre behandlingstid. Aggregert statistikk basert på sammenstilte data vil i de fleste tilfeller ha lengre behandlingstid enn 30 dager.
Priser for tilgjengeliggjøring av opplysninger
Helsedataservice tar betalt for søknadshåndtering og saksbehandling av søknader sendt inn via helsedata.no, mens registerforvalterne tar betalt for datatilrettelegging og tilgjengeliggjøring av datamaterialet.
Direktoratet for medisinske produkter kan kreve betaling for tilrettelegging av statistikk og annen behandling av helseopplysninger etter Helseregisterlovens § 19 til § 19 e.
Betalingen dekker de faktiske utgiftene knyttet til tilgjengeliggjøring av opplysninger fra registeret, inkludert utgifter knyttet til saksbehandling, uttrekk, tilrettelegging, sammenstilling og utarbeiding av statistikk.