Statistisk sentralbyrå (SSB)

Statistisk sentralbyrå tilbyr ulike tjenester for tilgang til mikrodata og statistikk. SSB-data inneholder informasjon om en rekke sosioøkonomiske forhold.

Det meste av data ligger fritt tilgjengelig i Statistikkbanken (ssb.no), men offentlig myndighet og forskere tilknyttet godkjente forskningsinstitusjoner kan søke om tilgang til mikrodata fra SSB.

Opplysninger i SSB-data

  • SSB-dataene inkluderer opplysninger om blant annet:
  • bosted, kjønn, fødselsdato, sivilstand, flyttinger m.m
  • personers tilknytning til arbeidsmarkedet
  • mottak av ytelser som for eksempel uførepensjon, sykepenger, fødselspenger
  • utdanning
  • mottak av hjelpe- og omsorgstiltak fra den kommunale barneverntjenesten

I tillegg til mikrodata om personer har SSB også mikrodata om virksomheter og foretak, som for eksempel Virksomhets- og foretaksregisteret, Aksjonærregisteret, regnskapstall.

Datainnsamling

Det meste av SSBs statistikk utarbeides med utgangspunkt i data fra mer enn 100 administrative registre og en rekke spørreundersøkelser. Informasjon hentes også direkte fra datasystemene til næringsliv og kommuner.

Finnes ikke dataene i et administrativt register, benyttes elektronisk rapportering. I tillegg gjennomfører SSB intervjuer.

I tillegg til offisiell statistikk relatert til økonomi, befolkning og samfunn, har SSB også en omfattende forsknings- og analysevirksomhet.

Tidsperioden for tilgjengelige data varierer for de ulike variabelsamlingene.

Variabler

Variabler fra SSB

Her finner du variablene fra SSB som er mest aktuelle for bruk i forskning.

Vis variabler fra datakilden

SSB.no finner du utfyllende variabellister for ulike områder.

Åpne data

Statistikkbanken (ssb.no) inneholder detaljerte tabeller med tidsserier. Du kan lage egne utvalg av tallene og lagre disse i flere filformater. Det finnes også et API mot Statstikkbanken.

Kriterier for tilgang til data

Datakildene har ulike formål og reguleres av ulike lover og forskrifter. For å få tilgang på opplysninger fra datakildene må det du planlegger å bruke opplysningene til være i henhold til datakildens formål.

Hvilke typer godkjenninger og dokumenter du må fremlegge for å få tilgang til opplysninger avhenger av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederne før du starter søknadsprosessen:

For å kunne vurdere om vilkårene for tilgang til data er til stede, har SSB behov for følgende informasjon fra søker:

  • Formålet med behandlingen av opplysningene:
    • forskning: forskningsprotokoll eller prosjektbeskrivelse
    • statistiske resultater/analyse: prosjektbeskrivelse eller behovs- og formålsbeskrivelse
  • Behandlingens varighet. Ved krav om oppbevaring utover behandlingens varighet, f.eks. ved eksterne dokumentasjonskrav for etterkontroll mv., ber SSB om å få informasjon om dette.
  • Hvem som er ansvarlig (institusjon og person).
  • Hvilken populasjon, hvilke data og årganger det søkes om.
  • Særskilt begrunnelse for variabler som er særlig identifiserende (for eksempel eksakt dato, koordinater/grunnkrets, mv).
  • Hvor og hvordan data skal oppbevares (herunder bruk av eksterne sikre analyserom som TSD, Safe, el.l.).
  • Oversikt over hvilke personer (og institusjonstilknytning) som skal ha tilgang til og behandle data
  • Hva som er søkers rettslige grunnlag for behandlingen av personopplysninger etter personvernforordningen art. 6 og 9.
  • Oversendelse av vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) dersom det foreligger, alternativt begrunnelse for hvorfor det ikke er behov for DPIA. Disse dokumentene/ vurderingene etterspørres fordi de vil kunne gi relevant informasjon til bruk i SSBs vurdering av personvernulempen, jf stl §14.
  • Beskrivelse av koblingsprosessen, samt variabelliste som viser hvilke data som skal sammenstilles med data fra SSB.

Det kan også stilles andre krav til søknad og dokumentasjon, eksempelvis dersom søknaden gjelder særlig identifiserende variabler og/eller sammenstilling av data fra SSB basert på samtykke.

Se også retningslinjer for tilgjengeliggjøring av mikrodata fra SSB (pdf)

Spesifikke krav for denne datakilde/ dette registeret

Kun forsker tilknyttet en godkjent forskningsinstitusjon eller er en offentlig myndighet, vil få tilgang til mikrodata fra SSB.

Tilgang til opplysninger etter statistikkloven § 14 kan gis til:

  1. forskningsinstitusjoner for forskningsformål
  2. offentlige myndigheter og andre definerte organer for utarbeiding av statistiske resultater og analyser

For å kunne få tilgang til mikrodata til et forskningsprosjekt må du være godkjent av enten Norges forskningsråd (NFR) eller Eurostat.

Ikke-godkjente forskningsinstitusjoner som ikke faller inn under godkjenningsordningene til NFR eller Eurostat må søke om godkjenning fra SSB.

Lovhjemmel

Utlevering av data fra Statistisk sentralbyrå er hjemlet i lov om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå (statistikkloven).

Søk om tilgang til data

Dersom du skal få tilgang til mikrodata for statistiske resultater og analyser, herunder forskning, må du sende inn en søknad med vedlegg til SSB.

Søknad om tilgang til data

Søknadsskjema for data fra SSB finner du på ssb.no.

Gå til søknad

Tilgang til mikrodata på microdata.no

microdata.no gir rask og enkel tilgang til mikrodata fra Statistisk sentralbyrå.

I microdata.no kan brukerne arbeide med skarpe, detaljerte data via internett uten å søke på forhånd. Det er fordi dataene ikke forlater plattformen, og fordi all output blir gjort anonym gjennom innebygd personvern.

Godkjente institusjoner inngår institusjonsavtale (microdata.no) om tilgang til microdata.no. Det gir dem rett til å melde inn brukere. Se microdata.no for mer informasjon om hvordan få tilgang.

Sammenstilling/kobling av data fra flere kilder

Hovedregel for kobling mot offentlige registre utenfor SSB er utveksling av koblingsnøkkel. 

Kostnad og tidsbruk

Pris vil framkomme av tilbud fra SSB. I tilbudet vil også leveringstid framgå. 

SSB tar betalt for tiden som går med til tilrettelegging av data. Oppdrag blir fakturert med 25 prosent merverdiavgift (mva).

Prisen består av følgende aktivitetene:

  • Koordinering, avklaringer, utarbeidelse av tilbud og avtale
  • Lage populasjon, mottak av tredjepartsdata, og tilrettelegging av datafiler
  • Datauttak og avidentifisering
  • Arkivering, dokumentasjon og levering

Lovfestet og forventet tidsbruk

Tidspunktet for tilgang til data er regulert i forskrift til statistikkloven § 2 (2). Det følger av denne bestemmelsen at det ikke gis tilgang til opplysninger som inngår i statistikkgrunnlaget for offisiell statistikk før statistikken er publisert. Det vil normalt si når statistikken som opplysningene inngår i er publisert for allmennheten.

Behandling av søknaden

Søknaden din går først gjennom en juridisk vurdering før du får tildelt en saksbehandler som vil utarbeide et tilbud og tilrettelegge data til ditt prosjekt. 

Du vil få beskjed når saken er godkjent og saksbehandleren din tar kontakt når vedkommende har satt seg inn i saken. 

Før det kan gis tilgang til data må søker akseptere vilkårene for tilgang og tilbudet fra SSB. Dette gjøres ved å datere og signere vedlagte tilbud. Det signerte dokumentet må returneres elektronisk til saksbehandler. Den som signerer må være bemyndiget til å forplikte institusjonen.

Utlevering av data

Når dataene fra SSB er tilgjengelig for nedlasting, vil du få beskjed fra saksbehandleren din.

Når du har lastet ned dataene fra SSB, er det viktig at du kontrollerer at det du har fått er det du har bestilt. Reklamasjonsretten utløper etter seks måneder.

Kontakt