Dødsårsaksregisteret (DÅR)

Dødsårsaksregisteret inneholder opplysninger om dødsfall og dødsårsaker i Norge fra 1951 og frem til i dag. Dødsårsaksregisteret er en viktig kilde til informasjon om helsetilstanden og dødeligheten i befolkningen, og endringer i dødsårsaker over tid. 

Dødsårsaksregisteret inneholder opplysninger om

  • personer som befinner seg i Norge når de dør
  • personer som dør i utlandet, men som er registrert som bosatt i Norge

Variabler

Når du søker om tilgang til data, må du spesifisere hvilke variabler som skal hentes fra DÅR og hvilke som eventuelt skal hentes fra andre kilder.

Gå til variabeloversikten for å lage variabellister og se detaljert informasjon om datakildens variabler.

Vis variabler fra datakilden

Se ytterligere variabeldokumentasjon på FHIs nettside: Europeisk kortliste for dødsårsaker - norsk utvidelse (2012) (pdf)

Åpne data

Data fra Dødsårsaksregisteret blir publisert i statistikkbankene ved Folkehelseinstituttet. Data fra Dødsårsaksregisteret blir vanligvis frigitt rundt ti måneder etter utgangen av året.

Statistikkbanken til Dødsårsaksregisteret
Statistikk over dødsårsaker.

Norgeshelsa statistikkbank
– finn nøkkeltall om dødsårsaker, tilrettelagt for fylke, helseregioner og landet.

Kommunehelsa statistikkbank
– finn nøkkeltal om dødsårsaker, tilrettelagt for kommuner.

Kriterier for tilgang til data

Datakildene har ulike formål og reguleres av ulike lover og forskrifter. For å få tilgang på opplysninger fra datakildene må det du planlegger å bruke opplysningene til være i henhold til datakildens formål.

Hvilke typer godkjenninger og dokumenter du må fremlegge for å få tilgang til opplysninger avhenger av hva du søker om, hva du skal bruke opplysningene til og hvordan du skal behandle dem. Vi anbefaler derfor at du bruker god tid på å sette deg inn i søknadsveilederne før du starter søknadsprosessen:

Formålet med Dødsårsaksregisteret

Formålet med Dødsårsaksregisteret er nedfelt i Dødsårsaksregisterforskriften § 1-3, som sier at registeret skal samle inn og behandle data om dødsårsaker i Norge for å

  1. overvåke dødsårsaker i befolkningen og belyse endringer i dødsårsaker over tid
  2. utarbeide nasjonal, regional og lokal statistikk over dødsårsaker
  3. fremme og gi grunnlag for forskning
  4. gi grunnlag for informasjon og kunnskap for planlegging, kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i helse- og omsorgstjenesten og helse- og omsorgsforvaltningen

Søknad om tilgang til data

Når du søker om opplysninger fra denne datakilden, blir søknaden din behandlet av Helsedataservice. Selve opplysningene får du tilgjengeliggjort direkte fra Folkehelseinstituttet.

Du kan søke om tilgang til data fra registeret via søknadsskjemaene på helsedata.no.

Opprett søknad

Databehandler og databehandlingsansvarlig

FHI er databehandlingsansvarlig og databehandler.

Lovhjemmel

Registeret er et sentralt helseregister. Det er hjemlet i helseregisterloven § 11, og regulert av Dødsårsaksregisterforskriften.

Det er flere aktører involvert nå du skal få tilgjengeliggjort helseopplysninger, derfor vil du oppleve å få flere fakturaer.

Helsedataservice tar betalt for søknadshåndtering og saksbehandling av søknader sendt inn via helsedata.no, mens registerforvalterne tar betalt for datatilrettelegging og tilgjengeliggjøring av datamaterialet.

Se priser for saksbehandling hos Helsedataservice.

Priser hos FHI 

FHI kan bestemme at søkeren helt eller delvis skal betale faktiske kostnader i forbindelse med uttrekk, sammenstilling og tilrettelegging av helseopplysninger som gjøres tilgjengelig.

Se mer informasjon om priser for tilgang til data og biologisk material som forvaltes av Folkehelseinstituttet (fhi.no)

Kontakt